علت اصلی ابتلا به این بیماری به طور قطع مشخص نبوده و سطوح ابتلا به بیماری متفاوت است. در این مطلب چند باور اشتباه درباره این بیماری را بررسی کردهایم.
فرد مبتلا به ام اس نمیتواند راه برود! برای یک لحظه هم که شده تصویرهای دراماتیکی را که در فیلمها از افراد مبتلا به اماس به تصویر کشیدهاند فراموش کنید.
فردی که مبتلا به این بیماری است، لزوما روی ویلچیر نمینشیند. شاید هیچگاه فرد بیمار توان حرکت خود را از دست ندهد. او با کمک پزشک داروهایی مصرف میکند که روند بیماریاش را کند میکند. یکی از روشهای کند کردن بیماری ورزش کردن است.
درست است که در مقاطعی از بیماری او لرزش عضلات و سرگیجه دارد و در راه رفتن ناپایدار است اما این دلیل نمیشود نتواند راه برود. اتفاقا پزشکان تاکید دارند افراد مبتلا به ام اس ورزش کنند تا عضلاتشان تقویت شود. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری قلههای بلند را فتح کردهاند، از پلههای برج میلاد بالا رفتهاند و هر هفته کوهنوردی میکنند؛ کاری که شاید بسیاری از افراد سالم انجام ندهند. مرحله نشستن روی ویلچیر زمانی است که بیمار دارویش را مصرف نکند یا روند بیماری او پیش رفتهباشد. البته این به معنای آن نیست همه افراد مبتلا به اماس به این مرحله از بیماری میرسند.
ام اس ارثی است! کمبود ویتامین D، مصرف سیگار، چاقی در دوران کودکی و نیز عفونت ویروسی میتواند دلایل ابتلا به اماس باشد. عوامل فیزیکی مانند عرض جغرافیایی و آبوهوای منطقه هم بر این بیماری تاثیرگذار است.
به جز همه اینها باید بدانید بیماری اماس ژنتیک است و این بیماری میتواند در یک ژن معیوب به یکی از افراد خانواده به ارث برسد؛ هرچند به ارث رسیدن ژن معیوب روندی پیچیده دارد. اگر پدر یا مادر شما مبتلا به اماس هستند، تنها ۲درصد احتمال دارد این ژن به شما منتقل شود.
اگر خواهر یا برادر شما به بیماری اماس مبتلاست، ۵ درصد ممکن است شما هم مبتلا شوید. اگر خواهر یا برادر دوقلوی همسان دارید و شما یا او مبتلا به اماس هستید، ۲۵ تا ۳۰درصد احتمال دارد ژن اماس در قل دیگر هم وجود داشتهباشد.
پزشکان معتقدند نه تنها ژن که معیارهای دیگری هم در ابتلا به این بیماری موثر است؛ بنابراین به صرف این که یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا شده نمیتوان تجویز کرد ژن ابتلا به اماس در همه اعضای خانواده وجود دارد.
اماس کشنده است! بیماری ام اس مانند دیابت یا سرطان است و درست مانند این بیماریها میتواند کیفیت زندگی را تحتتاثیر قرار دهد. هرچند در تحقیقات انجام شده افراد مبتلا به بیماری اماس هفت سال زودتر از افراد سالم جان خود را از دست می دهند اما ورزش نکردن، چاقی و مصرف سیگار نیز از عوامل به خطر افتادن سلامت افراد بوده و زندگی بیکیفیت و عمر کوتاهی برای او رقم میزند.
افراد مبتلا به ام اس عموما با عوارض حاد بیماریشان مانند عفونت ادراری جان خود را از دست میدهند اما با ورزش کردن، تغذیه سالم و حفظ وزن ایده آل میتوان طول عمر و کیفیت زندگی را بالا برد، بنابراین هر فرد مبتلا به ام اس میتواند با کنترل و مراقبت از سلامت خود، بسیاری از تفکرات اشتباه را به چالش بکشد و حتی بیشتر از افراد سالم عمر کند.
فرد مبتلا به ام اس نمیتواند باردار شود! بارداری با ابتلا به ام اس تناقضی ندارد و هر مادری که به بیماری مبتلاست مانند مادران دیگر میتواند باردار شود و فرزند سالمی به دنیا بیاورد. او میتواند فرزندی به دنیا بیاورد که هیچگاه به این بیماری مبتلا نشود.
مرده زایی، زایمان زودرس، دیابت بارداری یا نابهنجاریهای مادرزادی در مادران مبتلا به ام اس با دیگر مادران تفاوتی ندارد و احتمال وقوع مشکلات بارداری در هر دو یکسان است. تحقیقات نشان دادهاست بارداری اثرات منفی بر پیشرفت بیماری مادر نمیگذارد ، حتی مادر در طول بارداری حال بهتری دارد، احساس انرژی میکند و سیستم ایمنی او آرام میگیرد.
این احساس در دوره دوم بارداری افزایش دارد و روند بیماری در زمانی که فرزند قرار است به دنیا بیاید، کندتر است. پس از زایمان احتمال وقوع حملات ۲۰ تا ۴۰ درصد در مادران مبتلا به ام اس افزایش پیدا میکند اما تحقیق دیگری نشان میدهد شیردهی میتواند تعداد حملات اماس را کاهش دهد و اعصاب مادر را آرام کند. با وجود همه اینها هر بانوی مبتلا به بیماری ام اس برای بارداری باید با پزشکش مشورت کند؛ پزشک متخصص حتما با توجه به روند بیماری در فرد، میتواند بهترین پیشنهاد یا پیشگیریها را ارائه کند.
فقط بزرگسالان به اماس مبتلا میشوند! درست است که متوسط سن ابتلا به بیماری ۳۰ سال است اما این دلیل نمیشود کودکان یا نوجوانان به این بیماری مبتلا نشوند.
به خاطر همین تفکر، تشخیص زودهنگام بیماری در کودکان دیر انجام میگیرد. درصورتی که با توجه به علائم خستگی، اشکال در راه رافتن، تاری دید، لرزیدن، نداشتن تعادل و بی حسی دستها و پاها که هم در کودکان و هم بزرگسالان یکسان است، میتوان بیماری را زود تشخیص داد.
به دلیل این تفکر است که تنها ۳ تا ۵ درصد افراد مبتلا به بیماری قبل از ۱۶سالگی و کمتر از یک درصد افراد مبتلای زیر ۱۰سال، متوجه بیماری خود میشوند.
احتمال وقوع ام اس در کودکان و نوجوانان نادر است اما غیرممکن نیست. در آمریکا بیش از دههزار کودک به بیماری اماس مبتلا هستند و حتی بیش از ۱۵هزار کودک دستکم یکی از علائم ابتلا به بیماری را دارد. تشخیص به موقع بیماری، میتواند در روند درمان کودکان تاثیری بهسزا داشتهباشد. در صورت ابتلای یک کودک به بیماری ام اس پزشک به او درمان پیشگیری را تجویز میکند تا تعداد حملات و روند پیشرفت بیماری را آهسته کند.
پولدارها بیشتر میگیرند! تعداد دخترانی که به بیماری اماس مبتلا میشوند سه برابر مردان است و هنوز مشخص نشدهاست چرا بانوان بیشتر مبتلا میشوند اما متخصصان حدس میزنند هورمونهای جنسی بانوان باعث بروز اماس بیشتر در آنها شده، شاید به همین دلیل است که ام اس بیماری دختران زیبا نامیده میشود. طبق تحقیقات انجام شده، تصور میشد ام اس در طبقات ثروتمند جامعه بروز میکند. یعنی در افرادی که در کودکی بهداشت دقیقی دارند و حالا در بزرگسالی به بیماریهای خود ایمنی مبتلا میشوند اما بروز بیماری در طبقات متوسط و نیز کمدرآمد جامعه درستی این تفکر را نقض کرد. با این حال این که ام اس اما در افراد تحصیلکرده بیشتر بروز میکند، میتواند درست باشد؛ متخصصان استرس را که در شدت گرفتن بیماری موثر است، دلیل این مهم میدانند.
لیلا شوقی - روزنامه نگار / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛