گزارش

واکنش‌ها به حکم اعدام دادگاه عربستان علیه آیت‌الله نمر

صدور حکم اعدام برای آیت‌الله «نمر باقر النمر» از سوی دادگاهی در عربستان با انتقادهای فراوانی همراه شد. به نحوی که برخلاف تصور سعودی‌ها این حکم ناعادلانه بازتاب‌هایی بین‌المللی درپی داشته و مقامات سعودی را در تنگنا قرار داده است.
کد خبر: ۷۲۸۳۹۳

به گزارش فارس، چهارشنبه گذشته منابع رسانه‌ای اعلام کردند که دادگاه جنایی ریاض، حکم اعدام آیت‌الله «نمر باقر النمر» را صادر کرده است. اتهام این روحانی بلندپایه شیعه عربستانی درخواست وی برای اجرای [نظریه] ولایت فقیه در عربستان و بحرین بود. همچنین اهانت به برخی صحابه پیغمبر (ص) و برخی سران مملکتی از دیگر اتهامات این شیخ مدافع حقوق مردم عربستان عنوان شده است.

در واکنش به این حکم غیرانسانی، فرحان حق، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت: موضع سازمان ملل مخالفت با حکم اعدام است. سازمان عفو بین‌الملل نیز با انتقاد از روند دادگاه جنایی عربستان تاکید کرد که حکم صادرشده تکان‌دهنده است و خواستار الغای آن شد. همچنین علاء‌الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به سعودی‌ها هشدار داد در صورت اعدام آیت‌الله نمر بحران امنیتی جدی در عربستان به وجود می‌آید. وی تأکید کرد: عربستان تحمل کوچک‌ترین صدای مخالف در جامعه خود را ندارد. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: شیخ نمر شخصیت مبارز و برجسته عربستان است که از مدارج بالای علمی برخوردار است و برخورد این چنینی با این شخصیت احساسات شیعیان را در درون عربستان و منطقه تحریک می‌کند.

روز پنجشنبه، جنبش الوفاق بحرین با صدور بیانیه‌ای این حکم را محکوم کرده و خواستار آزادی این روحانی برجسته شیعه درعربستان سعودی شد. این گروه در بیانیه خود اعلام کرد: این حکم آتش اعتراضات علیه رژیم سعودی را شعله‌ور می‌کند.

حزب‌الله لبنان نیز با صدور بیانیه‌ای اقدام دولت آل سعود در صدور حکم اعدام برای یکی از رهبران شیعیان در عربستان، آن را حکمی ظالمانه و اقدامی بسیار خطرناک توصیف کرد. به گزارش المنار، در بیانیه حزب‌الله بر «ظالمانه» بودن این حکم تأکید شده و آمده است: مقامات سعودی با صدور حکم اعدام علامه شیخ نمر باقر النمر، عالمی وارسته آن هم بر پایه اتهام‌های واهی که باطل بودن آن ثابت شده است، گامی بسیار خطرناک برداشته‌اند.»

در همین رابطه، روزنامه لبنانی «السفیر» در گزارشی نوشت: جرمی که نمر با آن محکوم شده است، مستوجب حد «محاربه» نیست که مجازات اعدام را در پی داشته باشد. روزنامه «الاخبار» لبنان نیز پیامدهای این حکم را غیرقابل پیش‌بینی دانست و تأکید کرد مقامات عربستان بالاخره توانستند یک مساله سیاسی را در یک قالب قضایی و حقوقی، علیه یک رهبر دینی، مذهبی جلوه دهند.

از طرفی دیگر، دبیرکل «حزب‌الله عراق» روز پنجشنبه تهدید کرد اگر عربستان از حکم اعدام روحانی شیعه این کشور منصرف نشود چند سعودی را که نزد این گردان‌ها اسیرند، اعدام خواهد کرد. به گزارش فارس، «عباس المحمداوی» دبیرکل گردان‌های «حزب‌الله ـ مجاهدین» عراق تهدید کرد در صورتی که عربستان سعودی حکم اعدام روحانی شیعی «نمر النمر» را اجرا کند، سه عربستانی را که در دست این گردان‌ها اسیر هستند اعدام خواهد کرد. المحمداوی در ادامه از حکومت عراق خواست تمامی بازداشتی‌های عربستانی در این کشور را در صورت اعدام شیخ النمر، اعدام کند.

یک حکم سیاسی

خانواده شیخ نمر هم در بیانیه‌ای با رد حکم اعدام این روحانی برجسته شیعه عربستانی خواستار ابطال این حکم در نهاد قضایی سعودی شدند و گفتند: این حکمی سیاسی است، زیرا مبتنی بر اتهامات باطل است. خانواده این عالم برجسته عربستانی تاکید کرده است که در کیفرخواست دادستان عمومی عربستان حتی یک دلیل قانع‌کننده و منصفانه‌ برای محکومیت آیت‌الله النمر وجود ندارد.

برخی خبرها حکایت از آن دارد که چهارشنبه‌شب هزاران نفر از مردم در شهر قطیف عربستان در حمایت از آیت‌الله نمر باقر النمر به خیابان‌ها آمدند و علیه دولت ریاض شعار سر دادند.

فواد ابراهیم معارض عربستانی هم در این زمینه گفت: حکم صادر شده برای آیت‌الله نمر باقر النمر یک حکم سیاسی بود نه حکمی قضایی. این حکم را دستگاه قضایی صادر نکرده بلکه وزارت کشور سعودی صادر کرده است. وی درگفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المیادین با بیان این‌که دادگاه آیت‌الله النمر فاقد شفافیت بود و غیرعلنی برگزار شد، اظهار کرد که این دادگاه به هیچ وجه عادلانه نبود، دادستان اتهاماتی را به ایشان وارد کرد و برای شهادت، مامورانی که وی را دستگیر و به سوی وی در زمان دستگیری تیراندازی کرده بودند، احضار کرد.

آیت‌الله نمر باقر النمر متولد 1379 هجری قمری در عوامیه عربستان و مجتهد شیعه و فعال حقوق بشر عربستانی است. او در پی اعتراضات شیعیان عربستان در سال 2012 بازداشت شد. نخستین بار مقامات سعودی شیخ نمر را در می‌ 2006 میلادی بازداشت کردند. نیروهای امنیتی سعودی او را در بازگشت از بحرین و به دلیل مشارکت در همایشی بین‌المللی درباره قرآن کریم بازداشت کردند. در اتهام شیخ نمر چنین آمد که «وی از حکومت عربستان خواسته است به وضع قبرستان بقیع رسیدگی کرده، مذهب تشیع را به رسمیت شناخته و شیوه‌های آموزشی و درسی (وهابی) کنونی حاکم بر عربستان را تغییر داده یا لغو کند». بازداشت دوم شیخ نمر در بیست و سوم آگوست 2008 میلادی رخ داد. یک بار دیگر آیت‌الله نمر النمر در بیستم تیر 1392 درحالی که از مزرعه‌اش بازمی‌گشت از ناحیه پا هدف قرار گرفت و به مکان نامعلومی انتقال داده شد

آخرین خبر این‌که مسئولان عربستانی دیروز محمدباقر نمر، برادر شیخ نمر را نیز بازداشت کردند. به گزارش ایسنا، حکم بازداشت محمدباقر نمر به دلیل اظهارات وی در شبکه‌های اجتماعی و گذاشتن توییت در توییتر صادر شده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها